Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rychlé tipy pro přípravu divokých ryb

Blog

Publikováno 16.02. 2024 v rubrice Recepty

Praktické rady a zkratky k perfektním chutím z Aljašky

1. Rozmražení:

Z mrazáku si vyndejte preferovaný počet porcí k přípravě a nechte cca 12 hodin v lednici (ideálně přes noc). Pokud spěcháte, můžete balíček umístit do misky se studenou vodou a počkat několik hodin. V extrémním případě můžete nechat povolit v pokojové teplotě 1-2 hodiny před zpracováním. Nedoporučujeme mražené výrobky rozmrazovat pomocí teplé vody nebo v mikrovlnné troubě.

Po rozmražení ryby nikdy neomývat, vždy max. po rozmrazení osušit papírovými utěrkami.

2. Vybavení:

Pro grilování a smažení na plotně používejte těžkou nepřilnavou pánev s hlubším dnem nebo žebrovanou grilovací pánev.

3. Teplota:

Pánve, gril a trouba/gril musí být horké před začátkem vaření. Teplotu pánve na plotně můžete zkontrolovat tak, že na ni posypete pár kapek vody; pokud okamžitě odskočí od povrchu, je pánev připravená. Doporučuje se udržovat teplotu v pánvi s máslem a olejem na maximálně 70 % výkonu plotny. Toto nastavení pomáhá dosáhnout optimálního přenosu tepla a zabránit spálení.

4. Šetřete kořením:

Při smažení nebo grilování na plotně se vyhněte dochucování ryby suchými kořením před tím, než ji položíte do pánve. Koření by se mohlo spálit a přilepit se na pánev. Výjimkou je sůl. Nebojte se porci ryby s kůží osolit z obou stran. Chuť projde i skrze kůži. Co se týká koření, tak nejjednodušší je pouze kombinace sůl, pepř a případně kombinovat s kmínem a bylinkami (čerstvá petrželka, bazalka, tymián, rozmarýn, estragon).

5. Vařte jen do vyhotovení:

Losos během vaření prochází několika fázemi. Nejprve je jasně červený a postupně získává krycí barvu, což je známka, že se uvnitř vaří. Když je losos hotový, znamená to, že by měl mít po celé ploše barvu světlejší. K přípravě divokých ryb a speciálně pro lososa platí, že příprava je téměř o polovinu kratší než u farmovaného lososa. Losos z Aljašky je méně tučný a při delší přípravě se může vysušit a ztratit tu správnou chuť a vy tak později požitek z jídla. Na pánvi mu tak stačí z každé strany 2-4 minuty. Dobu vaření upravte vždy podle tloušťky porce. V případě rozehřáté trouby na teplotu 220°C postačí doba 10-12 minut, což je také polovina doby, než je běžné u farmovaných ryb. To samé platí pro tresku, která snese i o něco málo déle.

 

Autor: Kristýna Malá

Mohlo by vás zajímat

Košík je prázdný

Mám slevový nebo dárkový kupon

Vyberte ryby